Start arrow Overig arrow HUISVLIJT
HUISVLIJT

ImageAl sinds ik vliegvis ben ik op zoek naar een goedkoper alternatief voor de vaak kostbare vliegvisreel. Begrijpelijk kostbaar als je de soms technische hoogstandjes en fabricage van zo`n apparaat in ogenschouw neemt. Om zelf een goedkoop alternatief te ontwerpen en te maken stuitte bij mij op de bijna onmogelijkheid de ingewikkelde en fijnmechanische onderdelen van slip en spoel montage systemen te fabriceren.

Op de site van Globalflyfisher ontdekte ik de site van Tom Biesot die een reel ontworpen en gemaakt heeft. Ga naar deze site en verlustig je zelf.
 http://globalflyfisher.com/fishbetter/tom-biesot-reels/
          
Na bestudering van het ontwerp en de tekeningen ben ik zelf aan de slag gegaan.
Helaas had en heb ik niet zo 'n uitgebreid machinepark ter beschikking.
Ik moest het doen met een draaibank met (gelukkig een verdeelkop). Ik moest dus het één en ander aanpassen aan de fabricagemethode.
Allereerst het model van een vis als zijplaat. Die heb ik met een handfiguurzaag uitgezaagd en zo glad mogelijk gevijld. Een tijdrovend karweitje.
Tom Biesot heeft de reel en daardoor de spoel gemaakt voor een #.4/5 lijn. Ik wilde een reel voor een #.3 lijn. Hiervoor moest ik dus de spoel aanpassen. Ik wilde de buitendiameter van de spoel wel handhaven i.v.m het uiterlijk van het geheel.
ImageDe kern van de spoel moest dus aangepast worden en dat ging als volgt.
Stel de lengte van de lijn is 30 m. De lijn heeft een oppervlakte van 1,8 mm2 . De gemiddelde diameter  van de spoel is 50 mm, dan is 1 omw. 157 mm. Dat zijn dan 191 omw. Dan heeft de hele lijn een opp. van 343,8 mm2. Als ik de breedte van de spoel dan handhaaf op 40 mm, wordt de hoogte van de spoel 8,6 mm. De kern diameter wordt dan 70-17,5 =52,5 mm. Voor backing en gewichtsbesparende gaten maak ik de kern 40 mm. Dan blijft er voor het boren van de gaten van 8 mm 15 mm over. Het asgat is 20 mm, dus blijft hier 10 mm over voor gaten van 6 mm. Via de verdeelkop op de draaibank kon ik deze gaten mooi verdelen en boren.
Ook de bevestiging van de spoel is aangepast. Het probleem was hier het voorkomen dat de spoel de bevestigingsmoer los- of vastdraait. Door tussen de spoel en de moer een nylon ringetje te maken was dit ook opgelost.
Om het reelvoetje exact vastgeschroefd op het verbindingsstukje te krijgen, heb ik het op het verbindingsstukje gelijmd en daarna geboord en met schroefdraad getapt.
De slip bestaat uit in het asje gedraaide groeven. Hierin passen zgn. O-ringen. De groeven zijn zo gedraaid dat als de O-ringen gemonteerd zijn de spoel met weerstand draait. Ik heb 2 O-ringen gebruikt, maar als je meer weerstand wilt kun je er meer of dikkere ringen in zetten.
Ik heb de onderdelen van de reel niet zoals Tom Biesot laten anodiseren, wat ook blijkt uit de grovere uitstraling. Misschien bij een volgende luxere uitgave.

Arnold