Start
OP ZOEK EN GEVONDEN! MAART 2015

Image2 maart 2015
Afgelopen Vrijdag wilde ik gaan vissen, maar waar? Het haventje van Noordlaren was laatst niks, geen aanbeet gehad. De sloot bij het Paterswoldse meer viel ook tegen. De Schipsloot op de laatste visdag was met vier  aanbeten en twee vissen ook niet veel bijzonders. De sloot in het parkje bij Spijk was matig met enkele baarsjes en geen wintervoorn. Mijn keuze viel op het haventje van een kleine plaats in de buurt.

Toen ik daar aankwam leek het water zogenaamd blind. Bij nadere beschouwing viel het echter mee en was het doorzicht goed. De hengel opgetuigd met een getwiste leader aan de vliegenlijn en een tip van 1,2 m lang verlopend van 0,18 tot 0,12 mm en verklikker. Ik wilde tandem vissen met twee nimfen. De bovenste nimf een ,,Hare's ear” en aan de tip een ,,Nimf met vanggarantie”. Begonnen op diepte om te proberen wintervoorn te vangen. Geen resultaat. Toch zat er vis, want af en toe schoot er een snoek door het water en dan zag ik veel vis weg springen.

Aan de overkant langs het riet zag ik af en toe wel beweging net onder de oppervlakte. De visdiepte van de tipnimf gezet op ongeveer 50 cm en vlak voor het riet geworpen. Ik had Bijna direct een aanbeet en hangen, een mooie maatse voorn. Ik viste zo de rietkant af en ving de één na de andere voorn groot en klein. Met een schrale koude wind en af en toe een waterig zonnetje werd het toch een prachtige middag. Het eindresultaat na drie uurtjes vissen 21 stuks.

De zaterdag daarop werd ik gebeld door mijn schoonzoon; Of ik wel met hem wilde vissen?. Natuurlijk, maar ja, waar? Toch weer gekozen voor het haventje waar ik de vorige dag leuk gevangen had. Dit als uitvalsbasis en begin, want wat de ene dag goed is kan de volgende dag tegenvallen. Ik had ook al enkele keren meegemaakt, dat ik daar kwam en dat er 2 à 3 buitenlanders stonden te vissen. Zij hadden 4 à 6 hengels met doodaas uitstaan om te snoekvissen of te snoekbaarsvissen en de lijnen namen de hele haven in beslag, zodat er voor mij niet te werpen was. Mocht het deze zaterdag zo zijn dan konden wij uitwijken naar het haventje van Spijk,`t Zand, etc. Gelukkig voor ons was er niemand aan het vissen.

De hengels werden opgetuigd op de manier die gisteren succesvol was. Ik viste tandem met een ,,Hare's ear” en een glitter Redtag als tipnimf. Mijn schoonzoon viste met één nimf, een glitter Redtag. Ook nu weer vlak voor de rietkraag, wat door de harde wind moeilijk was en menige nimf belande in het riet, dat na enige tijd een aardig kerstsfeertje had gekregen. Ook nu werd er goed gevangen, de één na de andere vis werd geland. Voorn en van alle maten, maar meestal boven en ver boven de maat. Tot mijn verrassing ving ik tot drie keer toe een doublet ( twee tegelijk). Wat toch een teken was hoe gretig de vis was.

Wij visten tot half vier, maar na drie uur werden de vangsten minder. De resultaten logen er niet om, met vier uur vissen had mijn schoonzoon ruim 50 vissen en ik mocht ook niet klagen, ik kwam op ongeveer 100 stuks uit. En dat is geen visserslatijn, maar een ongelooflijk succes en een zeldzaamheid.

Door Arnold.