Start
DE IJSSEL APRIL 2015

Image19 april 2015
Tijdens de ALV  was op mijn verzoek een grote Nederlandse rivier in de activiteitenkalender opgenomen. Logistiek-technisch was de IJssel dan ook een logische gevolgtrekking. Afgesproken was om twaalf uur op het transferium in Haren of om half twee op de aangewezen plek bij de IJssel (speciaal voor diegenen onder ons die ’s ochtends eerst naar de Pike &Fly beurs te Dronten wilden gaan of voor diegenen die ook ’s ochtends tot aan het kruis in de IJssel wilden staan).

Dat het transferium bij Haren niet bij iedereen bekend was, bleek later uit het feit dat sommigen op een andere parkeerplaats hadden staan wachten. Gelukkig geen onoverkomelijk probleem, gezien de bijna simultane aankomst bij de IJssel.
Bij aankomst bleek onze nestor reeds tot aan zijn kruis in de IJssel te staan. Blijkbaar dacht hij de aanwezige vis voor ons weg te vangen. Bij navraag bleek hij volledig te blanken, op de stenen na die hij niet boven kon krijgen en die nimf na nimf tot zich namen. Op deze manier valt er de komende dagen weer wat te binden, zullen we maar zeggen. De overige vijf deelnemers gingen voorzien van waadpak, lieslaars of laars de IJssel met verve te lijf. Onder een heerlijk zonnetje en nauwelijks wind, was het uitstekend toeven aan de IJssel. Zo nu en dan kwam er een plezierjachtje voorbij tuffen, wat geen levensbedreigende golfslag veroorzaakte. De vissen lieten het een beetje afweten, alhoewel sommigen toch zo nu en dan beet dachten te hebben. Uiteindelijk wist Bert op ondiep water een roofblei(tje) te bemachtigen.Image
Na een korte onderbreking om voor de inwendige mens te zorgen, vertrok de helft naar een plek verderop, waar eerder die dag reuring in het water was waargenomen. De overige Hunzepalmers bleven op dezelfde plek. Het nimfen was nog steeds geen succes. Jan Willem had al wat aanvallen op een beetverklikker gehad en bij mij in de buurt waren zo nu en dan kringen te zien van azende vis. Dus maar eens een droge vlieg er aan knopen. Ik zag niets aan insecten op het water, dus heb ik er maar een Quill Gordon Emerger aangeknoopt, want dat vind ik nou zo’n mooie vlieg! Nadat ik een “gobage” had waargenomen presenteerde ik mijn vlieg er in de buurt en warempel werd hij na enige seconden van het oppervlak gegrepen door een vis. En hij hing! Prachtig! Mijn eerste van 2015 aan een droge vlieg. Het bleek ook een roofblei(tje) te zijn. Mijn eerste. Om half vijf hebben we de pijp aan Maarten gegeven; we moesten ook nog weer terug naar het thuisfront. Het bleek het juiste tijdstip te zijn, want de parkeerplaats stroomde vol met sjieke auto’s waarvan de inzittenden gingen recreëren aan de oever van de idyllische IJssel.
Het was een geweldige middag, dankzij het weer en de prachtige IJssel.Image

Marten