Start arrow Overig arrow LUC'S VISVERSLAG VAN 2002
LUC'S VISVERSLAG VAN 2002

Na de vergadering van 12 december 2002 heb ik besloten een visverslag van het jaar 2002 te maken. Dit omdat erin dit jaar er voor mij veel veranderd is op het gebied van vissen, en natuurlijk de oproep van Eddie om vulling voor de internet site.

Maar eerst een stukje vis historie; ik ben geboren in het dorpje De Wilp (provincie Groningen!) Vlakbij de vaart die van De Wilp via Jonkersvaart naar Leek loopt. Deze vaart heeft veel betekent in mijn jeugd, we leerden er vissen van mijn vader, vlotten bouwen en schaatsen. We vingen er veel voorn soms een brasem en richting het najaar Snoek. Mijn grootste snoek heb ik hier gevangen begin jaren tachtig, 98 centimeter. De jaren erna daalden de vangsten door het dicht slibben. Nu in 2002 stijgen de vangsten weer nadat hij in 2000 is uitgediept tot +/- 1 meter. De buurtvereniging organiseerde vaak viswedstrijden of anders ging ik met mijn vader en broers op pad in Friesland en een enkele keer naar de afsluitdijk. Van mijn vader heb ik geleerd dat niet het vangen van vis het belangrijkste is, maar het buiten zijn en genieten van de natuur, als je veel vangt dan is dat mooi meegenomen..

Na 14 jaar in Hoogeveen te hebben gewoond ben ik sinds 2000 terug in het Noorden (Aduard) en trekt het lauwersmeer gebied mij enorm. Ik heb hier jaren fanatiek gewindsurft aan beide kanten van de dijk en ken het water vrij goed. Met speedsurfwedstrijden knalden we vanuit de hoek van Bant voor de sluizen langs naar de overkant en lagen daar dan te wachten op de goede wind of totdat het onze beurt was. Tijdens dit wachten zat ik vaak in het ondiepe te kijken en zag dan de schuwe rietvoorn en soms een snoek bewegen. Helaas zijn deze plekken alleen per boot of surfplank te bereiken en op vele plaatsen mag je terecht niet vissen.

De laatste 5 jaar heb ik veel gevist met de vaste stok, met mijn power winckle pickers (kleine feeder), spinhengel en karperhengel in het zoete water en enkel keren per jaar aan- of op zee. Zoals je kunt lezen ontbrak hier nog een methode namelijk het vliegvissen.

Dit voorjaar moest het er dan toch van komen en schafte ik een vliegenhengel #5 aan na ge- stimuleerd te zijn door mijn broer Rense. In het begin leek het bij mij meer op mugmikken dan op vliegvissen, maar het vordert gestaag. De eerste voorntjes die ik ving aan een droge vlieg hebben ervoor gezorgd dat de rest van mijn hengels steeds vaker thuis blijven of zelfs niet meer worden aangeraakt. Hoogte punt van het jaar was mijn vakantie in Jupille in de Belgische Ardennen in een bungalowpark aan de Urthe. De kopvoorn ligt daar voor het opscheppen, zo lijkt het, helaas is het donders moeilijk er een aan de haak te slaan. Toch lukte het met veel moeite en kon ik er een van 45 cm vangen met een red tag onder aan mijn leader van 12/100. De avonden erna stond ik met de adrenaline gierend door mijn lichaam aan de Urthe. Al struinend stroomafwaarts ontdekte ik vlak voor de brug een aftakking met een watermolen, er hing een bord over het water met privé terrein. Uit respect voor de eigenaar ben ik trouw het bord niet voorbij gegaan. Heel vervelend dreef mijn lijn er steeds naartoe en er onderdoor, wat mij niet speet (hulp van moeder Natuur.) In dit stuk ongeveer 50 meter toegestaan en 50 meter privé zag je de forel flink door het water jagen wat mij helemaal gek maakte. Met het advies en vliegen van een lokale winkelier uit La Roche mocht ik er zowaar 1 forel aan mijn hengel (met bordeaux rode klinkhamer) meemaken, helaas was dit van korte duur, hij kwam weer los. De kick is enorm als je schrikt van het effect van zón beest op je materiaal je voelt het tot in je enkels. De vangst is bij 1 kopvoorn gebleven maar de magie van de vliegenlat heeft mij flink te pakken gekregen.

Thuis heb ik een aantal favoriete stekken no. 1 natuurlijk het Lauwersmeergebied gevolgd door de Drentse a bij Glimmen. Daarnaast ga ik graag naar Elektra bij Oldehove en daar in de buurt nabij Aduarderzijlen. Het zijn geen superstekken, maar de natuur of het water heeft aantrekkingskracht. Het struinen langs de waterkanten, ook wel jagend vissen genoemd vind ik het leukst met name op roofvis. In het Lauwersmeergebied gaat dit moeilijk vanwege de brede rietkragen. Toch met een waadpak of bellyboot kun je vanuit Zoutkamp via de kanten van de zoutkamperril hier prachtig langs het riet waden waarschijnlijk wel tot aan het robbengat gemaal bij Lauwersoog. Hier vind je rietvoorn, voorn, snoek, snoekbaars en grote brasem.

De laatste tijd heb ik een aantal keren gevist in de haven van Leek en de vijvers er naast. Je vangt er lekker, maar het is niet genieten van de natuur en rust. Veel bekijks en veel sterke verhalen als het niet een auto vol met kinderen is die met een pappa (met boven recordse snoekbaarzen) je de laatste versie van zijn Andre Hazes cd ongevraagd laat horen. (Nee Eddie ik bedoel jou niet)

Na de zomer, heb ik het een en ander aan bindmateriaal aangeschaft en ben ik lid geworden van de Hunzepalmer. Tot nu toe heb ik veel geleerd; dat je met windkracht 9 toch kunt vliegvissen, dat vlieghengels ook kapot kunnen, dat vliegen graag in bomen zitten, dat je op clubdagen net zoveel vangt als anders, dat het vliegvissersjargon goed te volgen is, maar het belangrijkste wat ik geleerd heb dat men graag zijn kennis overdraagt en je aanwijzingen geeft. Op dit moment ben ik zeer tevreden over het ontdekken van het vliegvissen , en ik ben bang dat de andere hengels niet meer uit hun foedraal komen.

Foto van de van de bruinevloot die je vaakvoorbij trekt als je op de Zoutkamperril vist . (anders dan aan het Beerstermeer zoals ik heb begrepen)

Image

Image

Image

Image