Start
THEMA-AVOND SNOEKEN 2014

ImageTer afsluiting van het snoekseizoen 2013/2014 en ter voorbereiding van het seizoen 2014/2015 werd er onder de bezielende leiding van Bert een avond met als thema: Snoeken georganiseerd. Nu eens niet het binden van snoekstreamers, maar meer info over de opbouw van leaders en de constructie van onderlijnen.

Ter opwarming hebben we naar de film “In Pursuit Of The Water Wolf” gekeken (http://www.youtube.com/watch?v=wyL7bYUTpT8). In deze film knallen op zicht beste snoeken op streamers. Een mooi spektakel! Voor meer inlands spektakel kwam de compilatie-video van Dykers ook nog ter sprake (voor de liefhebbers hier de link : http://vimeo.com/88281406).
Vervolgens mochten wij aan de slag. Allereerst uitleg over de opbouw van de leader. Op de meeste fora wordt gesproken dat een stuk 30/100 nylon van 1-1.5 m voldoende is. De ervaring van Bert is dat de streamer mooier overslaat als men de leader van dik naar dunner afbouwt:

[vliegenlijn] – [50 tot 100 cm 61/100 nylon] – [50 tot 100 cm 30/100 nylon] – [onderlijn] – [streamer]

Waarbij de leader via een lus-lus verbinding aan de vliegenlijn vastzit, waarbij de perfecte lus wordt gecreëerd m.b.v. de zgn. perfection loop. En de verschillende nylondiktes met een bloedknoop aan elkaar worden verbonden.  Voor de diverse knopen verwijs ik graag naar een zeer uitgebreide Belgische site:
http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20basistechnieken/paginas%20vissersknopen/vissersknopen%20-home.htm

ImageDaarna gingen we aan de slag om een onderlijn te maken van het magische materiaal “Knot-2-Kinky”. Als je dit googled krijg je heel andere resultaten dan met de zoekopdracht “not too kinky” wat ik in eerste instantie deed. Knot-2-Kinky bestaat uit een titanium-nikkel legering en is ook bekend onder de naam Nitinol. Het vindt zijn oorsprong in medische en orthodontologische toepassingen. Googlen levert fraaie filmpjes op van dit zogeheten geheugen-metaal. De twee ideale samenstellingen van de B3s-onderlijn waarbij de eerste “licht” is en bedoeld is om langzaam of ondiep te vissen:

[streamer] – [split ring] – [rig ring] - [20-30 cm Knot-2-Kinky] – [rolling swivel] – [leader]

En de tweede een relatief zwaardere versie is om dieper dan wel sneller binnen te vissen:

[streamer] – [stay lock snap wartel] – [20-30 cm Knot-2-Kinky] – [rolling swivel] – [leader]

Om in gewicht te variëren is het ook nog mogelijk om “Knot-2-Kinky” in verschillende diktes (dus ook gewicht) te gebruiken.
Het was een zeer boeiende en leerzame avond; weer eens wat anders dan vliegen binden. De constante factor van lekker ouwehoeren over vissen was gelukkig ook aanwezig.

Cheers, Marten Staal